Mélyponton a betéti kamat

By | január 3, 2015

betéti_kamatokA lakossági és vállalati megtakarítások napjainkban folyamatos átalakuláson mennek át. A jelenlegi két százalék alatti betéti kamatok már nem vonzzák a háztartások és a cégek megtakarításait. A banki betétesek keresik a magasabb hozamokat biztosító befektetési lehetőségeket.

Mikor emelkedhetnek a banki betétek kamatai?

A pénz kereslete és kínálata határozza meg a betéti és hitel kamatok nagyságát. A kamatok csökkenését okozza, hogy nagyszámú megtakarító rakja a pénzét betétekbe, de kevés lakossági és vállalati hitel felvétel történik. Csökkent a hitelek kereslete. Ez a tendencia addig folytatódik, míg az egyes államok intézkedéseikkel a lakossági és vállalati pesszimizmust sikeresen meg tudják változtatni. Ha a fogyasztók elhiszik, hogy ma érdemesebb fogyasztani és ez a keresletnövekedés új beruházásokhoz fog vezetni, akkor növekedik a hitelek iránti igény, ami a kamatok emelkedését hozza maga után. Ezek a folyamatok nem az egyik napról a másikra zajlanak le és bonyolítja a helyzetet, hogy a világgazdasági környezet hatásait sem lehet kikerülni.

Merre tart a pénzügyi piac?

A bankbetétek és államkötvények kamatainak alacsony hozamai miatt elégedetlen megtakarítók keresik a lehetőséget, hogy az elérhető pénzügyi befektetések széles köre szolgálja a pénzének jelentősebb gyarapodását. Ilyen eszközök lehetnek a befektetési jegyek. Az elmúlt esztendőkben jelentősen emelkedett a befektetési jegyekben elhelyezett pénzeszközök volumene.

Rate this post