Lehet fájdalommentesen is: A rotavírus elleni oltás

By | augusztus 25, 2016

rotavirus-kezeleseA védőoltások beadása általában nem megy zökkenőmentesen: a baba sír, nyugtalan, megviselheti a fájdalom.

Kivéve, ha az egyébként a kötelező oltások közé nem tartozó rotavírus elleni védőoltásról van szó, hiszen azt szájon át juttatják a baba szervezetébe.

Ha nem kötelező, miért fontos a rotavírus elleni oltás?

Noha a rotavírus-fertőzés enyhe lefolyású betegség is lehet, az acetonos lehelet, a bágyadtság, a sötétebb színű vizelet fellépése jelzi, hogy kiszáradáshoz is vezethet a rotavírus fertőzés. Márpedig ha néhány hónapos babák vagy öt év alatti kisgyerekek száradnak ki, gyakran elkerülhetetlen az orvosi segítség, netán a kórházi kezelés. Amennyiben a gyermeknek 6 és 24 hetes kora között beadják a Rotarix (rotavírus elleni) oltást, megelőzhető a rotavírus okozta súlyos gyomor –és bélhurut kellemetlen tünetei, azaz a hányás, hasmenés, hasfájás és persze a már vázolt kiszáradás. A Rotarix két adagban beadva nyújt védelmet, s a második adag beadását követően két héttel már várható, hogy kialakul a megfelelő védettség a súlyos formájú betegséggel szemben. Bár hihetjük azt, hogy a rotavírus ellen elég, ha ügyelünk a higiéniára,  a vírus sajnos akár a levegővel belélegezve is terjedhet, a széklettel fertőzött tárgyakról, játékokról nem is beszélve. Márpedig senki sem látja szívesen akár egy hétig betegen a gyermekét.

 

Referencia:

Dennehy PH. Infect Dis Clin North Am. 2015 Dec;29(4):617-35.

http://www.nhs.uk/Conditions/Dehydration/Pages/Symptoms.aspx

 

 

Bővebb információ: http://www.rota.hu

 

Mint minden gyógyszer, így ez a vakcina is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. A Rotarix vakcinával az alábbi mellékhatások fordulhatnak elő:

Gyakori (10 vakcina adagból kevesebb mint 1 esetben fordul elő): hasmenés, ingerlékenység

Nem gyakori (100 vakcina adagból kevesebb mint 1 esetében fordul elő): hasi fájdalom, puffadás, a bőr gyulladása.

 

 

Ha mellékhatást észlel, vagy bármely mellékhatás súlyossá válik, illetve a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, azonnal értesítse orvosát. Kérjük, hogy a mellékhatást jelentse a Hungary.PH_Safety@gsk.com e-mail címen vagy a +36 (1) 22-55-300 telefonszámon!

 

 

Ez a cikk a GlaxoSmithKline Kft. közreműködésével jött létre.

HU/ROT/0024/16

Az anyag lezárásának dátuma: 2016. 05.24.

Az anyag felülvizsgálatának dátuma: 2017. 05.24.

OGYÉI engedélyszám:OGYÉI/28520-2/2016

Rate this post